Solcellslösningar Frågor och svar

Vilka taktyper passar era solpaneler på?

Vi erbjuder tre produkter som är specialanpassade för takpannor, plåt och bitumen- samt plastmembran. Alla våra solceller går att enkelt eftermonteras på dina befintliga takpannor eller installeras vid ett komplett takbyte – resultatet är ett tak som ser ut att ha vanliga takpannor men med inbyggda solceller.
Midsummer WAVE Perfekt för tvåkupiga betongpannor som Palema från Benders, Jönåker från Monier samt Mjöbäck och Ekeby från S.T Eriks.
Midsummer SLIM En smart lösning för falsade plåttak.
Midsummer BOLD Utmärkt för platta tak med bitumen- eller plastmembran som underlag.

Hur skiljer sig era solceller från övriga produkter på marknaden?

Vi erbjuder tunnfilmssolceller av typen CIGS (koppar, indium, gallium och selen), vilket gör våra solpaneler tunnare, lättare och mer diskreta än traditionella solpaneler. De största skillnaderna jämfört med vanliga solpaneler är:
  • Egen produktion i Sverige: Våra solpaneler tillverkas i vår produktionsanläggning i Järfälla, strax utanför Stockholm. Detta ger oss full kontroll över kvalitet och hållbarhet.
  • Minimalt klimatavtryck: Våra solpaneler har 90 % lägre CO2-utsläpp vid tillverkning jämfört med traditionella solpaneler, enligt en tredjepartsgranskad livscykelanalys från 2020.
  • Lätta och flexibla: Med en tjocklek på endast 2 mm är våra solpaneler extremt tunna och flexibla, våra solpaneler är hela 90 % lättare än kisel.
  • Diskret design: Tack vare den tunna profilen smälter våra solpaneler in i taket och gör att det ser ut som ett vanligt tak.
  • Låg materialåtgång: Våra solpaneler är fria från tunga glas- och aluminiumkomponenter, vilket gör dem både lättare och mer miljövänliga.
  • Skonsam installation: Till skillnad från traditionella solpaneler kräver installationen av Midsummers solpaneler ingen borrning genom takets tätskikt. Detta minskar risken för fukt- och vattenskador och ger en säker, hållbar installation.

Kan man eftermontera era produkter på befintligt tak?

Ja,  Midsummer WAVE, Midsummer SLIM och Midsummer BOLD går bra att eftermontera.

Våra solpaneler installeras tätt ovanpå takets tätskikt. Solpanelerna är integrerade i designen, men inte tekniskt integrerade. Det innebär att de kan appliceras på takets befintliga byggnadsmaterial för att passa din fastighet estetiskt.

Vart tillverkas Midsummers produkter?

Våra tunnfilmssolceller tillverkas i vår produktionsanläggning i Järfälla med vårt eget DUO-system som är det mest spridda produktionssystemet för böjbara CIGS-solceller i världen.

Är det kadmium eller kisel i era solceller?

Nej, våra tunnfilmssolceller består av CIGS (Koppar, Indium, Gallium och Selen), vilket gör dem kisel- och kadmiumfria. 

Vad har era solceller för effekt?

Midsummer WAVE har en effekt på 120 W/m².
Midsummer SLIM 2 har en effekt på 111 W/m² och Midsummer SLIM 3 har en effekt på 117,8W/m².
Midsummer BOLD har en effekt på 120 W/m² och Midsummer BOLD-S har en effekt på 150-153W/m².

 

Vad har ni för garantier?

Vi erbjuder en produktgaranti på 10 år för våra solcellstak. Dessutom har våra tak en effektgaranti som garanterar 90 % av den ursprungliga effekten efter 10 år och 80 % efter 25 år. Läs mer om våra garantier här. 

 

Vilka färger finns era solceller i?

Solpanelerna finns i svart, plåt och takpannor kan fås i andra färger.

 

Kan man gå på era solceller?

Ja, våra solcellstak är tillräckligt starka för att man vid behov ska kunna gå på dem. Rena skor och rätt säkerhetsutrustning är en förutsättning.

Krävs det bygglov för att installera solceller?

I de flesta fall krävs inget bygglov om du behåller takets ursprungliga material och färg. Däremot kan bygglov behövas om du planerar att byta material eller färg på taket. Vissa kommuner ställer krav på bygglov för solcellstak, vilket kan variera beroende på om din fastighet ligger inom ett detaljplanerat område eller inte. Reglerna kan skilja sig från kommun till kommun, så kontakta alltid din kommun för att säkerställa vad som gäller för just dig.

Kan man få bidrag för att installera solceller?

Privatpersoner som väljer att köpa solcellstak kan använda sig av ett grönt avdrag på 15 % av kostnaden för solcellstak, upp till 50 000 kr per år. Det gröna avdraget täcker också 50 % av material- och arbetskostnaden för installation av batterier och laddboxar, är ni fler i hushållet kan avdraget öka till det dubbla.
Du kan även nyttja ROT-avdraget på 30 % för arbetskostnad vid takbyte. Till skillnad från ROT-avdraget kan det gröna avdraget appliceras på nya fastigheter, även de som är byggda de senaste fem åren. Observera att detta endast gäller privatpersoner med fastigheter som är anslutna till elnätet. Företag och bostadsrättsföreningar kan tyvärr inte använda dessa avdrag.

Vad händer om jag inte använder all el som mina solceller producerar?

Den el ditt solcellstak producerar kan du antingen använda själv eller mata ut på elnätet som överskottsel. Den el du inte förbrukar skickas automatiskt till elnätet och kan säljas till ett elhandelsföretag. Det är viktigt att du tecknar ett avtal för att sälja din överskottsel. Avtalen varierar beroende på elhandelsbolag, men oftast får du betalt baserat på det aktuella marknadspriset, kallat spotpris, som bestäms på den nordiska elbörsen Nord Pool. Vissa bolag erbjuder spotpris med ett avdrag för administrativa kostnader, medan andra kan erbjuda ett högre pris om du köper din el från dem. 

Ett annat alternativ är att använda sig av batterier som lagrar el när det är som billigast, detta gör det möjligt för dig att maximera din användning av solenergi, minska ditt beroende av elnätet och sänka dina elkostnader. Dessutom erbjuder våra batterier en backup-lösning för ditt hem vid strömavbrott, vilket ökar din energisäkerhet. 

Solcellslösningar Väst AB erbjuder högkvalitativa batterier för energilagring från ledande globala leverantörer.